Mad

Udvalget af glutenfri varer er stigende, og de fleste butikker på Bymidten har et sortiment af glutenfri varer. Det største udvalg findes i Menu, dernæst Kvickly. I begge butikker er der en reol udelukkende med glutenfri varer, suppleret med glutenfri varer blandt de almindelige varer (f.eks. leverpostej).

Til morgenmad spiser Tobias oftest glutenfri havregryn med yoghurt. Alternativt kan han få hirsegrød med kanelsukker og smør. Han må kun få glutenfri havregryn i begrænsede mængder, idet havre indeholder et protein, som minder om gluten. Og da Tobias’ cøliakital har svært ved at komme ned i normalområdet skal vi begrænse havre.

Til frokost er det lidt sværere. Alt brød indeholder som udgangspunkt gluten. Vi bager glutenfrit brød til Tobias, som han spiser med smør, røræg eller makrel i tomat. Har vi en rest ris i køleskabet, spiser han dem gerne med smør til frokost.

Som mellemmåltid kan han spise alt frugt og grønt, f.eks. melon, æblebåde, gulerodsstave og lignende. Vi bager glutenfri kiks og knækbrød til ham, som han har noget af i halv tre mad kassen i skolen.

Til aftensmad kan han spise de fleste ting hvis de er lavet uden brug af færdiglavede saucer og tilsætningsstoffer (f.eks. er der gluten i soyasauce, østerssauce, de fleste typer bouillon, og meget andet). Men basisvarer som ris, kartofler, grønsager og kød kan han sagtens spise, og rene krydderier er også ok. Man kan købe glutenfrit pasta i de fleste butikker på bymidten og Menu har også glutenfri pizza på frost. Det er også muligt at købe glutenfrit pizzamel, men det er ikke alle typerne han kan tåle, så hvis I gerne vil lave glutenfri pizza af pizzamel, så ring til os.