Skip to content

Glutenfri kager og småkager

Når man bager glutenfri kager og småkager, kan man godt bruge opskrifter på almindelige kager, blot man erstatter hvedemel med glutenfri mel. Til kager anvender vi ofte Schar mix C, rismel (ikke fuldkorn), majsmel, maizena, kartoffelmel og mandelmel. I småkager tilsætter jeg ofte en tsk. loppefrøskaller, da det gør småkagerne mindre “støvede” i smagen.

Drømmekage

Det tog mig mange forsøg at lave en drømmekage, som ikke faldt sammen, når man lagde kokos/smørblandingen på kagen. Jeg bruger quinoamel, som man godt kan smage i kagen. Hvis man ikke kan lide quinoamel, så prøv at erstatte med en anden meltype. Det bedste resultat opnås, hvis man bruger 2 forskellige meltyper. Opskriften kommer her:

2 dl kokosrismælk (vi bruger Alpro)
50 g smør eller kokosolie
4 æg
200 g rørsukker
200 g mel (100 g quinoamel og 100 g rismel)
1 tsk. loppefrøskaller eller FIberHusk
3 tsk. bagepulver
2 tsk. vaniliesukker

Smelt smørret i en gryde og bland kokosrismælken i. Pisk æg og rørsukker luftigt, og sigt og vend mel, bagepulver, loppefrøskaller og vaniliesukker forsigtigt i. Rør til sidst den lune blanding af kokosrismælk og smør i. Hæld dejen i en form beklædt med bagepapir. Bag kagen ved 180 grade varmluft i 25 min. mens fyldet laves.

Fyld
150 g kokosmel
300 g brun farin
120 g smør/kokosolie
1 dl kokosrismælk

Bland alle ingredienserne sammen i en gryde og bring det op i kog under omrøring. Tag kagen ud af ovnen, når der ikke hænger noget ved, når man prikker i midten med en strikkepind. Hæv temperaturen til 200 grader varmluft. Hæld fyldet på kagen og bag den 5 min. i den øverste del af ovnen. Servér kagen, når den er afkølet.

Citronsmåkager – ca. 50 stk.

Citronsmåkagerne er en af Tobias’ ynglingssmåkager. De er ikke så søde, som almindelige småkager, da citronen giver en frisk smag.

125 g blødt smør
1,5 dl sukker
2 tsk. vaniliesukker
1 æg
Revet skal af én citron + saften fra en halv citron
1 tsk. loppefrøskaller
4 dl mel (jeg bruger enten 2 dl mandelmel og 2 dl. majsmel eller kun majsmel)

Rør det bløde smør, sukker og vaniliesukker sammen med en håndmixer. Tilsæt revet citronskal og ægget og rør igen. Tilsæt mel og loppefrøskaller og rør igen med håndmixer. Dejen er blødere end glutenholding småkagedej. Rul et stykke husholdningsfilm ud på køkkenbordet og brug en ske til at placerer dejen i en pølse på filmen. Luk filmen om dejen og rul til en jævn pølse. Pølsen ligges i fryseren min. 1/2 time og gerne længere. Når dejpølsen er hånd kan der skæres skiver af den. Skiverne lægges på en bageplade med bagepapir og bages ved 200 grader (over/under varme) i ca. 8 min. Køles af inden de tages af bagpladen.

Jeg håber du blev inspireret af opskrifterne på glutenfri kager og småkager.

Hvis du vil se opskrifter på glutenfri brød og boller, så se her.

Ingefærsmåkager – ca. 35 stk.

Disse ingefærsmåkager bager jeg gerne til jul. Ingefæren i kombination med havremel og brun farin gør småkagerne lækre sprøde uden at blive tørre. Hvis man ønsker at mindske kulhydratindholdet kan anvendes sukrin i stedet for sukker, sukrin sirup i stedet for mørk sirup og sukrin gold istedet for brun farin. Bemærk dog, at Sukrin Gold IKKE er glutenfri.

150 g glutenfri havremel
100 g kartoffelmel, alternativt maizena
2 tsk revet frisk ingefær (hvis du bruger tørret kommer de ikke til at smage så meget af ingefær)
1 tsk vaniliesukker
1 tsk bagepulver
1 tsk loppefrøskaller
75 g sukker eller 100 g sukrin
75 g brun farin eller 100 g sukrin gold (OBS: sukrin gold er IKKE glutenfri!)
85 g smør (blødt)
2 spsk mørk sirup, f.eks. sukrin sirup
1 æg

Bland alle ingredienser sammen i en skål og ælt dejen sammen med hænderne til den er sammenhængende og let slipper skålen. Del dejen og rul to aflange pølser, som du pakker ind i husholdningsfilm. Pølserne ligges i fryseren min 30 min., men kan sagtens ligge længere. Tænd ovnen på 175 grader. Pak rullerne ud og skær skiver, som lægges på en bageplade beklædt med bagepapir. Lad der være god afstand mellem skiverne, så de ikke flyder sammen, når de bages. Bag småkagerne i ca. 12 min og lad dem afkøle på pladen inden de spises eller pakkes ned i en småkagedåse.

Vaniljekranse – ca. 50 stk.

Til julen hører vaniljekranse. Det er nok den mest besværlige julesmåkage at bage glutenfri, da den jo gerne skulle ligne en rigtig vaniljekrans efterfølgende. Jeg har lavet virkelig mange forsøg gennem årene og er landet på denne opskrift.

175 g smør
125 g mandelmel
125 g lyst glutenfri mel, som f.eks. Schär mix C, rismel, kartoffelmel eller maizena
125 g sukker eller sukrin
1 vaniljestang
2 tsk vaniljesukker
1 tsk loppefrøskaller
1 æg

Smelt smørret, så det er flydende. Bland alle de øvrige ingredienser i en skål og hæld den flydende smør i blandingen. Pisk det sammen med elpiskeren. Dejen skal være meget blød, som en creme, idet den nu skal fyldes i en sprøjtepose med en “stjerne”-tyl. Mens dejen stadig er varm sprøjtes den ud i ringe på en bageplade beklædt med bagepapir. Bages i 6-8 min ved 200 grader. Køles helt af inden de spises eller pakkes ned i en småkagedåse.

Pebernødder – ca. 60 stk.

225 g smør (blødt)
225 g sukker eller 290 g sukrin
400 g rismel
100 g maizena
2 tsk. loppefrøskaller
3 tsk. kanel
3 tsk. kardemomme
2 tsk. natron
1/4 tsk. peber
2 spsk. mørk sirup eller sukrin sirup
2 spsk. vand
1 æg

Ælt alle ingredienserne sammen med hænderne. Rul dejen ud i lange pølser. Tykkelsen på pølserne skal være ca. samme tykkelse, som diameteren i de færdige pebernødder. Jo mindre pebernødder, jo flere ruller. Jeg plejer at få ca. 9 ruller. Rullerne pakkes ind i husholdningsfilm og ligges i fryseren i minimum 1 time og gerne længere tid. Tag rullerne ud, når pebernødderne skal bages. Skær rullerne i passende stykker og tril dem til runde pebernødder. Hvis man er doven kan man undlade at trille, så får de den form, de har som udskåret. Placer pebernødderne på en bageplade med bagepapir og bag i ca. 8 min ved 180 grader.

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.